Dee Weet Raad

De online vrouwencoach voor raad over liefde, leven en werk.

Jolanda – Medewerker Jeugd Bescherming

“Ik kan nu ook in mijn werk ‘mijn verleden’ dragen.”

Ik ben patronen in mijn leven gaan herkennen en signalen gaan opvangen die ik eerder als frustratiepunten zag. Ik voel mij na de training zo bevrijd en weer positief zoals ik in het leven stond en wil staan. Ik sta veel relaxter in de dag en de chaos van wat er allemaal gebeurd dan dat ik er in mee ga.

Gezinsmanager

Onzekerheden die al jaren met mij mee liepen in mijn leven werden besproken en gedeeld. Herkenning erkenning en bekennen zorgde ervoor dat de belasting niet meer als een last voelde en er mochten zijn.

De Train de trainer heeft mij geholpen om ook in mijn werk mijn verleden te kunnen dragen. In de chaos de rust te bewaren en niet in mijn emoties te schommelen. Ik heb geleerd om de zaken/taken die niet bij mij horen bij de persoon te kunnen laten waar hij hoort. Zoals in de training gezegd wordt, my business, their business en gods business.

In het werkveld van jeugdbescherming is er veel verantwoordelijkheidsgevoel bij ons als medewerkers. Met de geschiedenis die ik (wij) meedraag is het verantwoordelijkheidsgevoel nog even iets drukkender dan hij normaal al is. Om te leren de zaken te scheiden bij wie het hoort geeft rust in het werk en zorgt er ook voor dat je rust kan brengen in de gezinnen die je ondersteund.

Als ik als gezinsmanager onrustig ben dan kan ik ook niet volledig beschikbaar zijn voor de gezinnen waar ik in kom. Door de druk die er al te voelen is in het werk is het belangrijk dat ik als medewerker stabiel ben en blijf.   In dit werkveld is het belangrijk om te reflecteren op wat mij als persoon raakt, om dit te kunnen herkennen, erkennen en bekennen. Want de gezinnen gaan raken zonder twijfel. Op het moment dat ik dit zou ontkennen of niet kan herkennen zorgt ervoor dat ik mijn uitval kans vergroot. 

De onderwerpen in mijn werkveld raken mijn geschiedenis volledig. Als ik niet in kan zien dat het mijn verleden raakt kan ik ook niet objectief zijn in de gezinnen. Dan kan ik niet kijken zonder mijn filter en mijn geschiedenis.

De gezinnen zijn niet mijn verhaal, dit is hun verhaal en zij verdienen een gezinsmanager die zonder haar eigen filters van haar schade kan kijken maar met een frisse, open en nuchtere blik bij elk gezin te starten. Elk gezin verdient een eerlijke kans en die is niet te vinden vanuit mijn kaders die geleerd zijn vanuit mijn verleden.  De cursus heeft eraan bij gedragen dat ik mijn team kan delen wat er speelt, wat er raak en waarin het raakt. Op die manier kan mijn team mij helpen om objectief te blijven voor dit gezin want dat verdient elk gezin en elk kind. Wat ik geleerd heb is het bespreekbaar maken van wat mij raakt, waarin het raakt en dit zelfs met cliënten bespreken. Dan is het delen van mijn verleden niet te sprake maar wel dat iets wat zij doen mij ook kan raken. Dit zorgt voor een open en mooi contact waarin ouders en kinderen ook leren dat de hulpverlening als de gezinsmanagers ook gewoon mensen zijn en ook door situaties geraakt worden en ouders leren dat alles bespreekbaar is en kan zijn.

Wij zijn net als onze cliënten mensen en dat mogen de gezinnen zien ervaren en weten.

Plaats een reactie

× Stuur een whatsapp bericht