Het pijnlichaam – wetenschappelijk onderbouwd

Heftige (emotionele/fysieke) ervaringen 'zitten mij niet in de koude kleren'...

…. of anders gezegd, deze raken mij, grijpen mij aan, ze gaan dieper dan ‘mijn koude kleren’, ze beroeren mijn lichaam, er gebeurt iets van binnen.

Eckhart Tolle heeft een prachtige omschrijving voor ervaringen die ons raken en welke vervolgens van invloed blijven in ons leven: Het Pijnlichaam. In simpele woorden vertaald: traumatische/emotionele/fysieke ervaringen leiden meestal tot een geactiveerd verdedigings- (overlevings-) mechanisme. Dit heeft een manier van reageren tot gevolg die, zeg maar ver afstaat van opbouwende communicatie. Hij gebeurt meestal primair. Voor je er erg in hebt floept er een reactie uit je mond, of sla je dicht met als gevolg dat de ander (zeker wanneer deze ook een actief pijnlichaam heeft) vaak op diezelfde toon reageert. EN dan heb je de poppen aan het dansen.

Ik hou van diepgang! Soulfood noem ik het ook wel. Daarop koersen en groeien heeft mij veel opgeleverd. Toch vind ik het ook geweldig wanneer er een wetenschappelijke onderbouwing bestaat voor een spiritueel concept.

Deze vind ik in de Nervus Vagus! Ook wel de zwervende zenuw genoemd. Deze tiende hersenzenuw is een belangrijke zenuwbaan die ontspringt uit de hersenstam en van het hoofd, naar keel, longen, hart, maag en darmen loopt.  Neurowetenschappers hebben ontdekt hoe het brein van invloed is op deze organen en vice versa. Kijk naar bovenstaand filmpje voor een impressie van de functies van deze zenuwbaan.

Er zijn al heel veel mooie boeken over geschreven...

Naast primaire reactiepatronen, verslavingen en angsten kunnen aandoeningen zoals hoofdpijn en buikpijn (en nog veel meer, maar ik ben geen arts, dus Google zelf maar) verklaard worden door een overgeactiveerde nervus vagus.

Kennis = macht, en zo wordt dan helder waarom o.a. buikademhaling, massage, zingen, Yin Yoga en compassie meditatie helend werken.

De meer inzicht we hebben dat ervaringen ons zowel mentaal als fysiek beïnvloeden de meer we actief en bewust kunnen doen om ons niveau van welzijn te laten groeien op alle fronten.

A.s. 28 maart faciliteer ik een online meeting: Ahh-zit-dat-zo, via Teams. Na het bekijken van bovenstaand filmpje gaan we in op wat dit voor jou betekent en wat je ermee kunt! Wil je deelnemen (= gratis) meld je dan snel aan! Ik beperk het aantal deelnemers tot maximaal 20 personen om kwaliteit van interactie te kunnen waarborgen.

2 gedachten over “Het pijnlichaam – wetenschappelijk onderbouwd”

  1. Ahwww ontzettend jammer..lees nu de mail pas… Ben te laat om me op te geven.. Hopelijk zijn er voldoende aanmeldingen geweest om deze zoom nogmaals te doen?

    Beantwoorden
    • We waren met een fijne selecte groep van 8 deelnemers… Ik wil elke maand een topic uitdiepen met Ahh-zit-dat-zo, dus hou de nieuwsbrief in de gaten. Tip: bekijk het filmpje een aantal x, er zit zoveel in verborgen wat inspireert en kwartjes doet vallen. EN je weet het hè, je bent altijd welkom om weer ‘ns een keertje te sparren! Lieve groet, Deirdre

      Beantwoorden

Plaats een reactie

× Stuur een whatsapp bericht